INTRODUCTIE

Wat is de NTFU?

Wielersportbond NTFU behartigt de belangen van de sportieve fietser. Wij zetten ons in voor kwaliteit en veiligheid binnen de wielersport. Samen met onze verenigingen en partners bieden we ruim 70.000 sportieve fietsers mooie toertochten, trainingen en clinics, praktische kennis over de wielersport én aantrekkelijke producten en diensten.

De NTFU zet zich in voor de belangen van iedere wielersporter met oog voor de totale wielersport. De NTFU verbindt en creëert de juiste randvoorwaarden zodat iedere Nederlander de wielersport optimaal kan beleven.

Visie van de NTFU

De NTFU stelt de beleving van de sporter centraal, creëert ruimte voor nieuwe vormen van binding en verbreedt haar blik op de wielersport. Deze visie resulteert in vafffijf accenten waar de NTFU zich op toelegt:


  1. De NTFU faciliteert passie
  2. De NTFU verbindt wielersporters met elkaar door drempels weg te nemen
  3. De NTFU bedient de totale wielersport
  4. De NTFU verbreedt haar blik en werkt samen met andere sporten
  5. De NTFU blijft een zelfstandige en autonome organisatie


Profiel NTFU Leden

Bezit fiets

Mountainbike: 67%

Racefiets: 92%

Hybride: 19%


Type fietser

Uitsluitend wielrennen: 23%

Uitsluitend mountainbiken: 5%

Race + MTB: 39%

Race + andere vorm: 11%

MTB + andere vorm: 2%

Race + MTB + andere vorm: 20%

Segmenten

Avontuurlijke wielersporter: 18%

Fanatieke wielersporter: 70%

Vrije wielersporter: 8%

Genietende wielersporter: 4%73.000+ leden


Volgens de Wielersportmonitor 2017 telt Nederland 849.000 wielersporters en bevat de geschattetotale omvang van de wielersporteconomie zo’n 490 miljoen euro. Met ruim 73.000 leden heeft de NTFU een aanzienlijk aandeel van deze markt. Maar wie zijn die leden van de NTFU?

46 jaar

De gemiddelde leeftijd van de wielersporter is 46 jaar, onder de leden van de NTFU is de gemiddelde leeftijd iets hoger, namelijk 50 jaar.

87 % man 13 % vrouw

De wielersport is (nog) voornamelijk een mannensport en dat zien we ook terug bij de leden van de NTFU: 87% is man en 13% is vrouw.

5.000+ KM

Een NTFU-lid fietst gemiddeld zo’n 5.000 kilometer per jaar en neemt deel aan meer dan 10 tochten. Hij/zij fietst het hele jaar door en zowel in binnen- als buitenland.

HBO+

Het is algemeen bekend dat de sportparticipatie in Nederland toeneemt naarmate het opleidingsniveau stijgt en de wielersport vormt daarin geen uitzondering. Onder de leden van de NTFU ligt het (gemiddelde) opleidingsniveau zelfs nog hoger; meer dan 50% is namelijk ≥ HBO opgeleid

€ 900/ jaar

Het bestedingspatroon aan fietsen en onderdelen van de gemiddelde fietser ligt ongeveer op zo'n €900 per jaar. Dat bedrag is onderverdeeld in:

Aanschaf nieuwe fiets:
om de 4-5 jaar t.w.v. +/- € 1.750,-.

Aanschaf van onderdelen en accessoires:
+
/- €550,- per jaar